nuffnang

Friday, December 27, 2013

shaklee: Faedah dengan ESP

salam semua...

entry harini nak cerita pasal faedah yang kita boleh dapat dalam ESP ni. suka aku dapat share benda baik ni dengan sume org.. jom kita amek manfaat apa yang ada dalam ESP ni.. antaranya ialah :-

Faedah Energizing Soy Protein Shaklee yang utama:

Kekal Muda – Asid Amino membina otot manusia, kuku, rambut, darah, organ, kulit, kelenjar, 50,000 jenis protein, 20,000 jenis enzim dan lain-lain. Pengambilan Energizing Soy Protein Shaklee adalah kunci untuk mengekalkan kulit muda dan otot serta memastikan kita sentiasa bertenaga.

Hormon Berasaskan Tumbuhan Semulajadi – kacang soya adalah tumbuhan yang hanya kaya dalam isoflavon yang sama dengan fungsi hormon wanita. Ia membantu dalam mengurangkan paras kolesterol dan mencegah osteoporosis dan penyakit jantung.

Memulihkan Fungsi Prostat Lelaki - genistein dalam kacang soya telah membuktikan bahawa ia mempunyai keupayaan untuk menghalang pertumbuhan dan mencegah sel kanser daripada merebak. Ia memusnahkan radikal bebas dalam sel-sel kita sebelum radikal bebas bermutasi DNA sel-sel menjadi sel-sel kanser. Ia juga menjaga rahim dan ovari, kitaran haid dan prostat.

Kulit berseri dan anjal – Merangsang regenerasi kulit dan otot, memulihkan kedutan, sebagai anti-penuaan, mengembalikan keserian kulit dan kelembutan-lembutan otot, sekali gus mempercepatkan pemulihan luka danmenghilangkan  parut.

Pemberi tenaga segera – Membekalkan tenaga segera dan meningkatkan sistem imun, dengan itu ia memulihkan keletihan, migrain, insomnia dan tekanan gejala yang berkaitan seperti kemurungan, kebimbangan, ketakutan, dll.

Memulihkan Pigmentasi – Melambatkan proses uban, rambut gugur, masalah keadaan rambut, pigmentasi, freckles.

Memperbaiki Memori – Menguatkan ingatan, kecergasan, keupayaan seksual, dan sebagainya.
(kredit to superbvitamin.blogspot.com)

salam sayang selamanya
ibu rizqin ♥♥♥

Tuesday, December 24, 2013

shaklee: kelebihan ESP

salam semua..

kali ni nak bgtaw apa kelebihan yang ada dalam ESP??? sangat kagum dan terkejut.. jadi nk share same2..

Kelebihan Energizing Soy Protein :-
  • membantu membina dan perbaiki tisu-tisu badan
  • Ia memberi tenaga yang berpanjangan dan membaikpulih sel-sel dan tisu-tisu yang rosak.
  • menyediakan 14gram protein kacang soya dalam setiap hidangan untuk kesihatan jantung
  • Diproses dengan air (bukan dengan bahan kimia) bagi mengekalkan sumber semula jadi isoflavones seperti genistein dan daidzein.
  • setiap hidangan membekalkan 50% daripada Nilai Harian kalsium untuk menyokong tulang yang kuat
  • kandungan fitoestrogen untuk kesihatan prostat,payudara dan menepous
  • indeks glisemik yang rendah untuk membantu mengekalkan paras gula dalam darah
  • Shaklee hanya menggunakan protein soya yang tidak diubahsuai genetiknya, iaitu Non-GMO (Non-Genetically Modified Organism), dimana ia disahkan melalui Identity Preservation Program. Program ini memastikan soya yang digunakan dipantau dengan ketat dan dikawal sejak mula ditanam, dituai hinggalah diproses.
  • tidak mengandungi kolesterol dan laktosa.
  • Ia mengandungi semua asid-asid amino yang diperlukan oleh tubuh anda bagi mengekal tisu-tisu yang sihat, termasuk 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh dengan sendirinya.
  • Tidak mengandungi perisa tiruan, pemanis, pewarna dan bahan pengawet.
(kredit superbvitamin.blogspot.com)

rupa sebenar ESP

kepada sesiapa yang nak beli esp ni pada harga yang istimewa boleh whatsapp saya..

benda baik kan.. so jom kita makan sesama..

salam sayang selamanya
ibu rizqin ♥♥♥

Friday, December 20, 2013

shaklee: Omega Guard dan kelebihannya

salam semua..

kali ni nak review tentang kelebihan yang terdapat dalam omega guard kan.. sempena dengan ada promosi ni kan so jom la ramai2 kita miliki satu... insyaAllah manfaat yang saya boleh kongsi bersama.. 

Antara 26 Kelebihan Omega Guard Shaklee

Omega 3 adalah asid lemak penting yang mengandungi EPA dan DHA yang sangat penting untuk perkembangan memori dan menajamkan minda. Namun tubuh manusia tidak boleh menghasilkan EPA dan DHA ini dan kita perlu mendapatkan sumber EPA dan DHA dari sumber makanan dan juga supplement.
Sumber EPA dan DHA yang terbaik adalah dari haiwan seperti ikan berbanding tumbuh-tumbuhan yang sukar ditukarkan oleh enzim tubuh.
Tahap enzim tubuh yang bagus dapat memproses kesemua EPA, DHA, ALA dan lain-lain yang lagi yang terkandung dalam Omega 3 dengan maksima. Tak guna juga kita ambil makanan yang tinggi kandunga DHA, EPA dan lain-lain kalau enzim tubuh tidak berfungsi dengan baik.
Jadi amat penting pastikan tubuh dalam keadaan sihat supaya kesemua zat dan nutrien dari makanan dapat diserap dengan baik.

Antara kelebihan Omega 3 dalam Omega Guard Shaklee :-
1. Minyak Omega 3 dalam Omega Guard Shaklee diesktrak dari ikan laut dalam dan berair sejuk (sardin, mackerel, herring dan anchovies)
2. Tidak dihasilkan dari minyak hati ikan yang mengandungi toksik.
3. Omega 3  dalam Omega Guard Shaklee mengandungi 3 kali lebih tumpat dari ketumpatan minyak hati ikan.
4. Sangat berbeza daripada produk omega 3 di pasaran kerana Omega Guard Shaklee satu-satunya minyak ikan omega 3 paling tulen, lengkap dengan 7 jenis asid lemak omega 3 semulajadi termasuk EPA, DHA dan ALA.
5. 1 kapsul Omega Guard Shaklee membekalkan 905mg asid lemak omega 3, EPA dan DHA.
6. Omega Guard Shaklee dihasilkan daripada kaedah ultratulen bergred farmaseutikal berteknologi terkini
7. Kaedah utlratulen adalah proses penyulingan proprietari 3 molekul untuk mengektrask omega 3 yang tulen dan menyingkirkan bahan berbahaya seperti plumbum, merkuri, arsenik, kadmium, dioksin, dan PCB.

26 Manfaat Omega 3 Dalam Omega Guard Shaklee:-

1.  Omega 3 mengimbangi perubahan dan kepekatan hormon PMS wanita
2.  Melicinkan kulit dan kelihatan kemerah-merahan
3.  Mencegah salur darah dari tersumbat
4.  Omega 3 dapat mengelakkan strok
5.  Mengekalkan tekanan normal darah
6.  Membantu mengurangkan ketegangan urat leher
7.  Mengurangkan sakit kepala
8.  Merendahkan kolestrol
9.  Omega 3 dapat mencegah pembekuan darah dalam badan
10. Kekalkan tahap kesihatan trigliserida dan kolestrol LDL
11. Mengawal masalah obesiti
12. Mengurangkan risiko penyakit jantung
13. Sangat bagus untuk ibu hamil - membantu tumbesaran dan perkembangan otak janin
14. Meningkatkan perkembangangan memori janin dan kanak-kanak
15. Meningkatkan sistem imun tubuh dan sangat bagus untuk kesihatan kanak-kanak
16. Membantu menyihatkan paru-paru
17. Omega 3 juga boleh memperbaiki masalah alahan kulit seperti eczema, psoriasis, dll
18. Mengurangkan demam hay, bronkitis, penyakit lelah, hepatitis, SLE (lupus erythematosus)
19. Omega 3 juga membantu memperbaiki penyakit buah pinggang
20. Membantu menentang kanser paru-paru, payudara, kanser prostat dan kanser kolon.
21. Membantu meningkatkan kesihatan hati selepas pembedahan
22. Membantu pankreas pesakit kanser berfungsi dengan lebih baik
23. Memelihara fungsi-fungsi sendi
24. Mencegah penyakit gout

Selain itu, Omega 3 yang tekandung dalam Omega Guard Shaklee membantu memperbaiki masalah berkaitan otak seperti:-
- Mencegah insomnia
- Mengurangkan tekanan emosi
- Mengurangkan kemurungan dan kebimbangan
- Membantu memperbaiki masalah autism
- Membantu memperbaiki masalah kanak-kanak hyperactive
- Mengurangkan masalah schizophrenia
- Mengurangkan masalah lupa pada wanita yang telah melahirkan anak

Siapa Perlukan Omega 3 Untuk Menyokong Tahap Kesihatan?
1. Warga Emas
2. Pesakit Jantung
3. Wanita
4. Wanita yang telah melahirkan anak
5. Pesakit darah tinggi
6. Orang yang selalu lupa
7. Kanak-kanak berusia 1 tahun dan ke atas
8. Pelajar
9. Ibu menyusu
10. Ibu Hamil
11. Orang yang mementingkan tahap kesihatan yang bagus


Jika ada dikalangan anda yang inginkan Omega Guard boleh email saya di lufly.queen@gmail untuk dapatkan pada harga yang terbaik.. Benda baik rasanya elok dikongsi bersama kan...

Anda puas hati dan saya gembira...

salam sayang selamanya
ibu rizqin ♥♥♥

Thursday, December 19, 2013

pengedar shaklee yg sah: 1090194

salam petang semua...

aku bersyukur sesangat dengan rezeki yang Allah limpahkan kepada aku sekeluarga.. Dia temukan aku dengan orang yg betul2 guide aku untuk terus berjaya.. tengs sis Ateef..

tengok tajuk pon dah taw kan.. sekarang ni aku merupakan pengedar sah untuk produk SHAKLEE dengan SID:1090194.. aku nak consume shaklee dan sekaligus boleh jadi pengedar..

memula aku tak terpk untuk ni.. hanya cuba tanya pada orang jual dan selalu promote produk.. tetiba terdetik hati nak join.. Alhamdulilah dpt sifu yang banyak guide dan sentiasa sabar layan soklan aku..

insyAllah ni jalan yang terbaek aku pilih untuk keluarga.. aku ada target sekarang ni.. kenapa aku berusaha keras nak cari duit.. kuasa duit di kota metropolitan ni sangat tinggi.. semuanya memerlukan duit.. aku kena berusaha untuk kumpul dana aku sendiri..

suami aku pon banyak juga tanggungjawab dia.. jadi aku tak mahu susahkan dia.. ape yang aku mampu lakukan aku akan cuba yang terbaek.. dan aku sangat sayangkan dunia perniagaan kecik2 aku ni.. walau untung tak banyak tapi boleh menampung sehingga ke hujung bulan.. bukan senang nak tarik perhatian pelanggan..

nah aku memperkenalkan diri aku sebagai SID SHAKLEE...


pada korang2 yang nak dapatkan produk Shaklee pada harga yang kebabom boleh cepat pm/whatsapp aku seperti detail di atas..

"perniagaan adalah satu ibadah"

salam sayang selamanya
ibu rizqin ♥♥♥

Tuesday, December 17, 2013

kerjaya baru ibu rizqin

salam semua..

arini baru ada kekuatan nak hapdet blog yang da bersawang ni.. aku nak straight 2 da point.. sejak akhir2 ni akulah orang yang tersangat bizi.. nak bekerja pejabat dan menguruskan perniagaan online kecik2 aku ni..

kenapa aku memilih perniagaan online.. sbnya ialah nak menambah pendapat keluarga.. sebagai dana tambahan untuk sesi kecemasan.. bila dah berkeluarga dan ada ank kecik mesti memacam yang nk kena pk.. bila ko ada side income extra itu adalah satu bonus.. apa yang ko nak mesti boleh beli.. tak perlu la nak tunggu sampai hujung bulan..

aku bersyukur sesangat sebab Allah mengilhamkan aku nak berniaga.. suka aku nak bgtaw kat korang.. buat masa sekarang ni aku ni hanya dropship.. belom punya modal sendiri nak amek barang... ni tengah kumpul la supaya ada barang sendiri dan boleh buat urusan perniagaan sendiri..

aku amek keuntungan hanya ciput2 jek.. cukup la 2 kan.. janji ada gak dana tambahan.. suami aku sangat menyokong aku dalam perniagaan ni.. cuma dia pesan aku ialah benda yang wajib jangan sampai terbai..nak berniaga boleh.. tapi Allah jangan lupa.. kepada Dia sahaja tempat kita memohon.. yes dan aku memang pasti dengan rezeki yang Allah bagi kat aku..

one word aku nak cakap ALHAMDULILLAH memang perniagaan aku sekarang ni okeh.. tak de masalah dan dapat agen yang sangat memahami dan sentiasa guide aku dalam dunia perniagaan.. haisshhh panjang da creta ni.. apa yang aku niaga kan???

banyak sangat weh.. boleh ke Hafizah Wardrobe or Izza Hafizah untuk korang2 sume shopping..

antara produk yang ada dalam wardrobe aku ialah pakaian, produk kecantikan dan barangan dapor.. aku bagi sume special price.. korang sume boleh pm or sms aku untuk sebarang pertanyaan tentang apa yang aku jual.. insyaAllah aku layan.. kalu lambat tu paham2 la.. ada ank kecik ni memang tak menentu masanya..

nanti aku buat entri pasal produk2 sume yer.. sekarang ni bgtaw apa yang aku jual je.. nak buat entri ni memang kena amek masa sket.. penerangan yang diberikan mesti jelas dan terang supaya pelanggan aku paham dan jelas.. satakat ni customer tetap aku memang puas hati dengan layanan yang aku beri..

bak kata salah sorang agen aku.. nak berniaga ni bukan untuk sebulan dua.. tapi selama mana Allah izinkan rezeki berniaga ni mesti kita kena buat yang sehabis baik.. apa saja pelanggan tanya even jawapan dia dh taw kita mesti kena layan sehabis baik.. insyaAllah.. i try my best.. love my bisnes so much..

meh aku nak tempek sket apa yang aku jualkan.. baru bes.. blog kalu tak de gambar tak power namanya tu..

















ni antara serba sket yang aku jual.. nak upload sume tidak termampu.. so aku akan buat entri untuk produk2 yang aku jual yer..

kepada korang2 sume.. sesapa yang berkenan boleh pm/whatsapp/sms aku di fb/0132572289 untuk sebarang order or pertanyaan..

syukur sesangat sebab sume orang sokong niat murni aku berniaga online.. insyaAllah akan diperkembangkan lagi..

notachomel: blog ni aku campur2 antara perniagaan dan peribadi.. supaya korang sume tak de la rasa boring kan... 

salam sayang selamanya
ibu rizqin ♥♥♥

Friday, December 6, 2013

sesi berangan sekejap

salam penghulu hari kawan2...

harini aku tak taip entri tapi aku bagi lirik lagu KALAU AKU KAYA.. sila berangan hokeh.. bila kita kaya semua benda kita nak buat sebab nak senangkan semua orang.. 

so.. here aku present.. :-)

Kalau aku kaya
Kalau aku kaya

[Altimet]
Aku nak gaya hidup aku berubah
Alangkah indah kalau dah tak susah
Jadi pemilik bukan sewa rumah
Makan tak habis minum tak sudah
Bil api air semua bayar awal
Tulis cek selamba tak risau batal
Masuk dalam bank semua melopong
Dalam akaun ada banyak 0 0 0 0 0

Dan kalau aku mampu
(jangan pening kepala, Aku betulkan semua lubang atas jalanraya)

Buat suka hati aku
(Kamu tak perlu risau, Aku beli semua pokok janji bumi kekal hijau)

[Awi Rafael]
Kalau aku kaya
Hari hari hari raya
Bil-bil jiran keluarga
Aku belanja selamba
Kalau aku kaya
Aku beli segalanya
Bungkuskan semua
Hadiahkan pada mama

Kalau aku kaya (kalau aku kaya,kalau aku kaya)
Kalau aku kaya (kalau aku kaya,kalau aku kaya)

[Altimet]
Aku gajikan driver
Nama dia Schumacher
Dia panggil aku sir
Aku panggil dia der
Der, tolong hantar mak aku pegi pasar
Belikan nasi lemak
Boss engkau dah lapar

Aku belikan Kim K, kain lebih
Pesan dia tolong tutup aurat, terima kasih
Beats by Dre
Next beat by’Ye
Tiap show pakai J’s
Hypeman aku Jay
Biar aku belanja, subsidi gula
Korang kena kencing manis tanggung rawatan semua
Pening apa semua benda aku yang sponsor
Kalau korang takut trafik kita naik helikopter

Dan kalau aku mampu
(jangan pening kepala, Aku betulkan semua lubang atas jalanraya)

Buat suka hati aku
(Korang tak perlu risau, Aku beli semua pokok janji bumi kekal hijau)

[Awi Rafael]
Kalau aku kaya
Hari hari hari raya
Bil-bil jiran keluarga
Aku belanja selamba
Kalau aku kaya
Aku beli segalanya
Bungkuskan semua
Hadiahkan pada mama

Aku beli serba satu (Heh aku beli dua)
Eleh aku angkat lima (Wei aku borong semua)
Bagitahu jiran lama (Sewa mereka kami taja)
Dan kalau anak-anaknya geliga (Kita bagi biasiswa)

Bila aku kaya
Bila aku kaya
Bila aku kaya
Bila aku kaya
Kaya,kaya

Bila aku kaya
Hari hari hari raya (hari-hari ha ha)
Bil-bil jiran keluarga
Aku belanja selamba (rileks-rileks semua aku belanja)
Bila aku kaya (Yea)
Aku beli segalanya (semua)
Bungkuskan semua (ha ha)
Hadiahkan pada mama (mama nak apa)

Bila aku kaya (Kita bukan pergi kedai kereta beli kereta)
Bila aku kaya (Kita pergi kedai kereta beli kedai kereta)
Bila aku kaya (bila aku kaya, bila aku kaya)
Bila aku kaya (bila aku kaya, haih bila lah nak kaya)

Kalau aku mampu
Buat suka hati aku

nota chomell: nanti nak update pasal bisnes kecil2 aku.. belom kesempatan lagi.. 

salam sayang selamanya
ibu rizqin ♥♥♥

Thursday, November 28, 2013

makanan kesihatan untuk rizqin

salam semua..

dah lama kan aku tak creta pasal anak teruna aku. anak aku ni bukan yang jenis sihat debot.. badan pon comel jek.. dalam pada tu jugak aku sentiasa jaga.. aku tak nak sampai anak aku masuk dalam line kuning bak kata nurse kat kk.

risau weh.. asal dia tak selera nak makan mesti aku akan cepat2 cari alternatif supaya rizqin sentiasa dapat khasiat secukupnya.. jadi aku nak share la ngan korang sume apa yang aku consume untuk anak aku supaya sentiasa sihat adanya.. kita hanya berusaha yang lain2 Allah tentukan. sebagai ibu mesti akan sentiasa nak yang terbaik untuk permata hatinya kan.. yer ke idok.? hikhikhik

aku start bagi anak aku makan vitamin c minyak ikan kod seawal usia 7 bulan. antara sebab utama ialah anak aku masa tu senang sangat nak kena demam, batuk dan selsema.. tak daya aku tengok sb pas minum susu je confirm akan muntah.. luluh hati aku. tak sempat susu nak hadam da terkeluar.. aku gak pernah sampai menitis air mata tgk keadaan rizqin..

selepas sebulan aku cuban produk dari Seven Seas ni Alhamdulillah.. banyak perubahan kat rizqin.. penyakit da susah nak melekat. selera makan pon dah bertambah.. pantang nampak aku mengunyah asek nak minta saja..

apa yang bes pasal vitamin ni ialah seawal usia anak korang 1 bulan da boleh start makan.. aku dulu pon tak pernah nak terfikir pasal ni.. atas khidmat nasihat suami kawan aku,, terus berkobar2 cari farmasi nak cuba produk ni.. sungguh memberangsangkan.. syukur kepada Allah.. produk ni bes sebab dia boleh campur dalam susu.. bg sesiapa anak yang susah makan ubt.. produk ni terbaik..

sumber: encik google

bila usia anak aku melepasi setahun lebih aku bertukar produk memilih Scoot Emulsion ni.. rasa super bes.. oren taw.. mula2 rizqin mcm tak mau juga.. bila dia rasa oren.. sampai habis dia makan.. insyaAllah aku akan beri yang terbaik untuk rizqin.. permata dan anugerah Allah yang terindah..

sumber: encik google

semoga rizqin membesar bagai johan dan dijauhkan penyakit.. ayah dan ibu sudah cuba sebaik mungkin.. kamu ialah kasih sayang kami.. anak yang tak banyak ragamnya.. terima kasih anak..

nota chomell: pas ni blog aku macam da boleh jadi medan perniagaan aku.. aku ada meniaga kecil2lan untuk menambah duit poket.

salam sayang selamanya
ibu rizqin ♥♥♥


Friday, November 22, 2013

santapan rohani #12

salam penghulu hari

aku tak nak cerita panjang sebab aku hepi harini

parents datang dari penang..

rasa cm nak terus terbang balik rumah


sumber: encik google

salam sayang selamanya
ibu rizqin ♥♥♥

Wednesday, November 20, 2013

selamat pengantin baru sahabatku

salam semua

(entri terlambat update dan daku auto publish)

ni cerita hari ahad 10/11/2013.. daku lambat update.. macam bizi plak kan.. kawan baik aku masa zaman politeknik sudah selamat kawin dengan pilihan hatinya.. kawan aku ni bes sebab masa zaman belajar kan susah.. dia sanggup goreng ikan bilis satu bekas besar untuk share ngan kawan.. makan lauk ikan bilis weh.. sob..sob.. family jauh kat penang so share kasih kasih sayang ngan kawan2 la..

aku hanya dapat pegi yang side laki sebab kawan aku ni orang jerantut, pahang.. jaoh weh nak kesana.. so decide ngan encik suami ngan pegi side hubby dia je.. encik suami aku on je..

so pada hari kejadian memang aku bertolak agak awal la nak ke sana. boleh plak aku tersesat sampai nak masuk ke ijok. brapa kali patah balik pon tak taw la. nasib dapat suami yang layankan je..

aku follow peta tapi still tak jumpa.. ntah pape je an. elok sampai rumah pengantin org pon tak de.. da lewat kot.. dekat pukul 3.00 petang.. demi persahabatan aku gagahkan diri jugak..

sampai2 je mula la sesi nages. aku ni emosi sket bila lama tak jumpa kawan2.. sembang gak kejap.. kawan aku ni nama dia Solihah.. lupa nak introduce.. dia paksa aku pegi makan dulu sebelum borak banyak..

aku bukan rendah cuma solie ni terlebih tinggi

sesi dengan pengantin baru

ko tengok dia pegang perut aku.. aku da sound tapi buat gak..

one of my classmate with hubby dia.. nadia.. cantik sangat dear

ni pon kawan2 aku gak.. dorang gerak lambat tapi sampai dulu 

syukur Alhamdulillah.. aku hepi sesangat bila kawan2 aku selamat menamatkan zaman bujang dorang dengan pilihan hati memasing.. moga ikatan rumahtangga yang dibina kekal hingga ke akhir hayat..

salam sayang selamanya
ibu rizqin ♥♥♥

Tuesday, November 19, 2013

selamat ulangtahun kelahiran Haaris Rizqin

salam semua

(entri terlambat update dan aku auto publish)

pertama sekali syukur kehadrat Ilahi. anak sulung aku da selamat menginjak usia satu tahun. macam2 hitam putih yang da kami lalui bersama. ada kalanya pahit dan ada kalanya manis. semua tu memori yang akan aku kenang sampai bila2. 

tujuan entri ni aku buat supaya satu hari nanti anak aku baca blog ni dan tahu bertapa aku sangat menyayanginya. anugerah Allah yang terindah dalam hidup aku. anak yang sangat mendengar kata dan sentiasa aku terhibur dengan gelagat dia. makin besar makin macam2 yang nak dibuatnya. Ya Allah aku bersyukur di atas kurniaan yang Engkau berikan.

untuk sambutan ulangtahun kelahiran ni aku buat sekadar yang mungkin. bersesuaian dengan bajet yang ada. ketahuilah anakku setakat itu je yang mampu ibu buatkan. tiada makanan mewah, tiada percutian mewah, tiada hadiah yang mewah cuma yang ibu dan ayahmu mampu beri ialah kasih sayang yang melimpah mewahnya. insyAllah ibu sedang berusaha untuk majlis aqiqah Rizqin pulak. ibu akan berusahan bayar hutang itu.

masa majlis ni semua makanan yang ada dimasak oleh kakak ipar, abang ipar dan mak mentua aku. aku hanya tolong2 semampu yang mungkin. kakak ipar aku ni memang pandai bab2 memasak. sedap2 sumenya. aku suka sangat. menepati citarasa anak tekak aku ni. 

makanan yang aku saji kat tetamu masa majlis rizqin ialah sate ayam, nasi impit berserta kuah kacang, rendang ayam dan daging, dan menu utama ialah nasi ayam madu. sedap sangat. semua tetamu memuji. 

kek besday aku oder 2 biji. rainbow kek dan kek karot. aku tempah kat Tasty Carrot Bakery dan Alhamdulilah tetamu sekali lagi memuji kesedapan kek yang dibuat. siap yang minta dan tanya address kedai tu. tenkiu pada owner kedai yang sentiasa memberi layanan yang terbaek kat customer ni. hehehee..

rainbow kek yang superb sedap

pandangan dari sisi kek

kek karot cheese.. ampun sedap bangat..

aku nak says sori kat korang semua sebab lambat up entri pasal besday ni.. bersimpan dalam draf lama sangat. untuk majlis kali ni memang tak de banyak gambar sangat.. kelam kabut weh.. ank bujang mengantuk dengan tetamu dtg sekalu ramai. tak terlayan aku. InsyaAllah next besday akan lebih proper dari ini..

aku tak ada idamkan majlis besar cukup sekadar mengucap kesyukuran yang usia anak dipanjangkan sehingga ke saat ini..

semoga anak teruna aku membesar dengan sihat dan menjadi anak harapan ibu dan ayah.. we love you so more much anak.. terima kasih kerana hadir dalam hidup ibu dan ayah..

salam sayang selamanya
ibu rizqin ♥♥♥

Monday, November 18, 2013

selamat ulangtahun perkahwinan yang ke- 2

salam semua

selamat berhari isnin yer

today aku tak mau story sebab syukur Alhamdulillah

Tuhan masih lagi panjangkan usia perkahwinan aku

SELAMAT ULANGTAHUN PERKAHWINAN YANG KEDUA

aku bersyukur sesangat dikurniakan suami yang sangat memahami dan menerima diriku seadanya

dalam usia perkahwinan yang terlalu muda ni banyak onak dan duri yang kami lalui

ini semua mematangkan kami

keluarga kecil kami sangat lengkap dengan kehadiran si anak kecil

HAARIS RIZQIN

penyeri rumah tangga kami, setiap hari ada saja yang menghiburkan kami

anak kecil yang sangat memahami kedua orang tuanya

yang pandai berdikari sendiri, yang tidak banyak ragam

SYUKUR ALHAMDULILLAH.

saat air sembahyang terbatal
**rindu saat ni.. nages

aku sentiasa berdoa supaya hubungan rumahtangga kami sentiasa dipelihara sehingga keakhir hayat kami

Ameen..

salam sayang selamanya
ibu rizqin ♥♥♥

Wednesday, November 13, 2013

wordless wednesday #17

salam semua

ari rabu kan ari tanpa kata

so,, mari layan ini gambar

 sumber: encik google

daku teringin sesangat.. balik keje ni laju2 nak ajak encik suami pegi beli..

da banyak malam teringat tapi tak tercapai hajat nak memiliki lagi

petang ini minta maaf yer memang tak bole tunggu

kena beli juga

nota chomell: hutang entri besday rizqin.. sori ya kalian

salam sayang selamanya
ibu rizqin ♥♥♥

Tuesday, November 12, 2013

kartun yang anak korang suka tengok???

salam semua..

sori sebab lama tak bersiaran.. komitmen keje yang harus dipatuhi.. tapi aku tetap curi ruang nak buat entri gak.. khas untuk uolss hokeh..

sume ibu2 yang ada anak kecik aku very the sure la kan pasti tak akan terlepas nak tengok kartun pilihan kat tv. sama mcm anak aku weh..

anak aku paling suka tengok DOREAMON siap tak mau toleh mana lagi.. bila aku panggil dia buat tak tahu je..

masa kecik2 anak aku ni layan upin ipin sekali da besar berubah pulak. tak pe tak kisah janji dia suka aku okeh ja.

sori aku buat entri yang simple.. alkisah nak cepat.. got work to do..

nanti aku buat entri yang molek2 siket yer..

nota chomell: aku baru nak stat bisnes kecik2.. harap2 dapat support dari sume la.. berusaha mencari rezeki.

salam sayang selamanya
ibu rizqin ♥♥♥

Thursday, October 17, 2013

wordless wednesday #16

salam aidiladha semua

da 3 hari raya baru nak wish kan
memang tak sempat betol nak update blog
blog pon da sunyi sepi

sumber : encik google

nota chomell: insyaAllah akan aku upkan entri mengenai besday anak teruna manja aku tuh.

salam sayang selamanya
ibu rizqin ♥♥♥

Friday, October 11, 2013

puting apa yang anak korang hisap masa beby??

salam jumaat semua

nampak tak semangat berkobar2 ibu rizqin ni.. yela tak lama lagi usia anak yang disayangi nak melangkah ke 365 hari atau erti kata lain setahun la kan.. maka daku semestinya tergolong dalam golongan yang hepi kan..

syukur sesangat sebab Allah sentiasa memudahkan urusan aku dalam membesarkan beby rizqin. dia la segalanya buat aku dan encik suami. penyeri rumahtangga kami. setiap hari ada sangat benda baru yang dibuat. pengasuh dia pon suka sangat. kalu pegi memana siap minta izin nak bawa dia. daku okeh je..

tak nak berleter panjang lebar. tengak tajuk pon korang da boleh agak kan. aku mengaku masa nak latih beby rizqin isap botol kan. teramat payah okeh. aku pulak ibu muda memang tak ada pengalaman lagi2 la tak tahu kan. jenuh gak aku kebalkan hati untuk semua ni. mak aku siap pesan kalau nak ajar anak jangan ada rasa kesian nanti kita yang susah.

bukannya kita nak seksa ank tapi nak mengajar dia. mak aku cakap juga masa ajar anak isap susu botol ckp dekat dia dan minta maaf.. ibu terpaksa semua ni. nak cari rezeki lebih dan nak bantu ayah kukuhkan ekonomi keluarga. Alhamdulillah beby rizqin anak yang sangat memahami. cepat je dia belajar..

cakap pasal puting jugak dah macam2 jenis aku tukar. susah juga nak pahamkan budak2 ni. yela puting betol dengan yang tiruan mana sama kan.. meraung2 juga anak aku tuh.. tapi kejap je.. mak aku la tukang mengajarnya.

puting yang menjadi idaman hati rizqin ialah brand fiffy. sebelum ni jenuh mencari hokeh. puting ni lembut sangat dan bila beby hisap ala-ala mcm isap puting ibunya la. yang penting puting ni anti colic. Alhamdulillah anak aku tak ada masalah dengan ni..aku bersyukur sesangat..

puting - Orthodontic shape

insyaAllah untuk adek beby aku akan didik awal2 supaya tak keliru puting.. aku kan ibu bekerja memang banyak pengorbanan yang diperlukan. tak per aku yakin setiap apa yang berlaku pasti ada hikmahnya. insyaAllah aku yakin dengan kesabaran aku selama ni. tak ada yang lebih penting dari mereka kesayangan aku.

nota chomell: lagi dua hari je weh

salam sayang selamanya
ibu rizqin ♥♥♥


Wednesday, October 9, 2013

wordless wednesday #15

salam

insyaAllah aku akan sentiasa bersabar

dan akan terus bersabar


nota chomell: terima kasih pada encik suami yang sentiasa bagi support positif

salam sayang selamanya
ibu rizqin ♥♥♥



Tuesday, October 8, 2013

rizqin yang tak sihat

salam

(hurm kumpul kekuatan nak hapdep blog.. malas tahap maksima)

aku nak up entri yang lama..yang aku simpan sampai berhapak ni. nk cerita kisah anak bujang aku tu la.. kisah masa raya ritu. korang yang ada baca blog aku mesti taw kan. kan aku ada cerita beby rizqin tak sihat. rupanya anak aku kena penyakit campak yang halus2 macam ruam tu..

siksa weh.. aku yang tengok dia tak sanggup sangat. badan mengila panas. aku sentiasa sejukkan badan dia dengan air. kepala dia sentiasa aku basahkan dengan air. kejap je latak air teus tersejat air tu. menandakan badan melampau panas. tak pernah aku lihat anak aku camtu.. ni first time oke. mengigil gak aku nak handle. yela panas badan budak ni tak boleh buat main2. kang lain jadinya.

aku siap tepon MIL lagi creta pasal ni. dia ada ajak pegi berubat kampung. jadi aku follow je. kata ustaz tu badan anak aku ni berbisa. yela budak baru nak boleh segala bagai memang mcm ni. aku tengok ada la dia urut sket2. pas dia urut nampak oke sket beby rizqin. tapi ku sangka panas sampai ke petang, rupanya hujan di tengah hari.

esoknya panas badan dia naik mendadak. lagi runsing kepala otak aku. kali ni memang aku tekad nak buat cara tradisional je. aku demah badan dia dengan air dan setiap 30minit mesti bw pegi bilik air. basahkan badan dia.. supaya cepat panas turun. Alhamdullilah dalam 3 hari je. hilang semua demam tu..

bila da baik demam baru aku perasan badan rizqin ada bintik2 merah yang super banyak. kebetulan masa tu ada check up monthly kat KK so nurse yang bgtaw anak awak demam campak ritu. pesyen campak ni bila da baek demam baru dia keluar. tu yang awal2 kita tak leh nak detect dan nurse bgtaw suhu beby akan melampau tingi dan naik mendadak. Alhamdulilah tak de pape yang jadi kat beby rizqin..

so aku nak tunjuk gambar masa kejadian berlaku :-

 masa cek suhu ni mengigil aku tengok. menakutkan..

 suhu da makin kurang. syukur Alhamdulillah..

muka beby rizqin masa ni kesian sangat, tengok mata, hidung dan mulut dia.. betol2 macam orang tak sihat.

bila anak sakit automatik kita as a parents akan terasa benda yang sama. masa rizqin tak sihat. aku memang tak lalu makan. runsing weh. apa aku masak kat rizqin pon dia tak mow makan. jenuh aku dok pikir.. yang asek diminta nak susu je.. susu buat sebotol penuh habis diminumnya. 

aku da cuba buat yang terbaek untuk rizqin. tanya la mana2 ibu pon. mesti tak nak tengok anak yang dikandung selama 9 bulan saket kan. aku pon tergolong dalam tu. setiap hari berdoa moga rizqin dijauhi dari sebarang penyakit. aku percaya Allah duga aku sebab Dia tahu aku mampu mengalas bebanan ni. sentiasa berpikiran positif.

salam sayang selamanya 
ibu rizqin ♥♥♥

nota chomell: besday rizqin berbaki lagi 5 hari.. aku pulak yang over excited.

Tuesday, October 1, 2013

welcome october!!!!

salam semua..

arini aku nak up satu entri ler.. bulan yang aku nanti2kan da tiba.. yeahh..

OCTOBER

kejap sangat kan masa berlalu.. sedar2 da bulan oktober.. da nk dekat setahun anak teruna aku tu.. padahal sakit bersalin masih aku teringat.. beby rizqin seorang anak yang pintar, bijak dan cepat belajar..

iolss sebenarnya rajin nak up entri sebab nk bgtaw tentang kelahiran anak aku.. 14oktober2012 pkul 3.14a.m.. lahir anak sulung aku.. skrg da nak masuk setahun.. Ya Allah cepat betol masa berlalu.. bila aku tengok gambar beby rizqin ms kecik2 aku rindu sgt2 saat tu.. saat tak pandai apa2 smpai la mengerti dan paham apa arahan yang aku bgtaw..

part paling bes skali.. bulan oktober ni rizqin share besday dengan tok wan, pak su daus dan kak aisyah (ank buah encik suami). so aku planning nk sambut besday semua skali dalam satu majlis yang simple sahaja.. janji semua orang puas hati.. jemputan hanya kpd yang tertentu sajok. bukan tak nak jemput semua sebab bajet hanya cukup2 sajok..

jadi petang ni entri ni saja yang aku nak up.. aku terlalu excited sb pes time nak handle event yang kecik cenonet ni.. walau kecik tapi aku tetap nak pastikan ianya sempurna.. hati seorang pompuan kan beselah sentiasa je ada yang tak puias hati.

nota chomell: besday si anak tapi si ayah plak yang sibok nak minta oder kek karot spesial.. ibu layankan je la permintaan semua..

salam sayang selamanya
ibu rizqin ♥♥♥

Wednesday, September 25, 2013

wordless wednesday #14

salam semua..

ari rabu arini kan.. so less word okeh :-)

masa captured pic ni memang aku tengah bersabar banyak yer.. 
gelagat mcm2 sangat anak teruna aku ni..

jom view pic ni..



kushuk betol si rizqin ni main atas coffee table.. klu jatoh ni memang parah jugak la.. meja ni tinggi oke..
semput dada ibu ko tengok gelagat kamu wahai anak..

sekian,,

ni saja nak membebel di entri hari rabu

nota chomell : masih countings besday rizqin.. lagi 20 hari weh.. nebes aih..

salam sayang selamanya 
ibu rizqin ♥♥♥

Tuesday, September 17, 2013

bila rizqin tak sempat berendoi

salam kawan-kawan..

masih bertemu lagi yer kita.. biasalah kalu mood malas nak update dtg memang tak akan ada aku nak update blog.. aku pon tak tau cam mane nak jadi serajin blogger terkenal nak update blog.. blog ni macam hidop segan mati tak mow je.. kuikui..

aku tak mau berleter panjang weh.. semasa ketiadaan aku dalam nak update blog ni mcm2 musibah yang datang melanda.. tapi tak per aku percaya setiap penyakit yang Allah bagi dekat kita mesti ada sebabnya.. sebernarnya bukan aku yang sakit.. anak teruna sorang aku tu tak berapa nak sihat.. kesian sgt weh..

aku as a ibu pon kadang2 tak terdaya nak pikul ni semua.. nasib ada encik suami yang banyak membantu dan banyak bersabar..  tengok da lari tajuk kan.. nak cerita pasal berendoi da jadi lain kan..

cam ni alkisahnya.. masa ari ahad lepas.. aku sekeluarga dpt jemputan pergi kenduri akikah kat rumah mak cik akak ipar aku.. aku bab makanan mane bole tolak kan.. klu tolak tu ada wrong kat something where la kan..

masa kenduri tu derang siap buat majlis berendoi lagi.. ada siap buai bagai la.. aku pon sengaja la test kan si kecik aku masuk dalam buai tu.. hoih tak muat okeh.. da panjang anak aku.. aku kan orang utara so adat berendoi ni tak digalakkan sangat.. jadi aku memilih tidak untuk sume 2..

sebagai bukti meh iolss tempekkan gambar anak teruna aku yang da serba panjang tu.. cian plak ibu tengok awak.. tak muat buai.. tapi suka plak awak dalam buai tu yer..

 korang tgk kaki anak aku.. sampai terlipat2.. aku dan encik suami sungguh2 gelakkan rizqin

masa ni aku cakap nak angkat rizqin keluar.. dia buat tak taw.. tak maw bagi aku angkat.. ngamuk2 masa aku angkat taw.. cian dia

okeh la kawan2.. sampai setakat ni je aku rajin nak menaip entri.. aku ni sebenarnya ada cerita pasal sakit rizqin yang mention awal2 tadi.. insyaAllah aku rajin aku update hokeh..

nota chomell: planning besday rizqin... tak mampu buat mewah2 pon.. hanya simple2 sebagai kenangan setahun bersama kami.. maafkan ibu dan ayah yer anak... ibu ayah masih berhutang akikah rizqin.. insyaAllah akan ibu cuba tunaikan yer..

salam sayang selamanya
ibu rizqin ♥♥♥

Wednesday, August 28, 2013

mood ke laut!!!

salam kawan sekalian..

sori to say
mood si ibu rizqin ni betol2 ke laut
padahal ada banyak benda nak diupdate

InsyaAllah bila kekuatan menaip datang akan aku update lelaju

sekian untuk kali ini

salam sayang selamanya
ibu rizqin ♥♥♥

Friday, August 23, 2013

cerita raya serba sikit part 2

salam kawan2 sekalian..

untuk part 2 ni memang tak de banyak sangat aku nak cerita sebab aku on the way balik ke kampung halaman tercinta.. masa banyak dihabiskan dalam kereta.. jadi gambar memang tak de hokeh.. sebelum balik encik suami ajak singgah ke Alamanda.. nak beli selipar.. selipar idamannya kena curik.. hilang kat masjid.. sudah2 sembahyang sunat aidilfitri bila nak balik tengok selipar da tak de.. sudahnya encik suami berkaki ayam menuju ke kereta..

untuk part 2 ni korang anggap je sesi aku nak membebel yer.. aku gerak balik penang dalam pukul 11pagi.. katanya nak tunggu mak sedara suami dari KL dan disebabkan dia lambat so pilihannya kami chow dlu ler.. lagi tangguh perjalanan lagi lambat sampai kan.. masa ni anak aku elok lagi.. Alhamdulillah tak de nak tunjuk tanda2 nak demam.. asek tido je dalam perjalanan ke penang.. bagus anak.. senang ibu ko nak borak2 dengan ayah..

aku tak singgah banyak stesen pon sebab nak cepat sampai kan.. benti kat UTC je.. benti sebab nak solat n bawa beby rizqin makan.. dalam kepala aku sangat2 tak sabar nak sampai penang sebab da terbayang muka my kesayanganess.. rindu derang weh.. tambah mak aku plak br baek demam.. lagi berkobar la aku nak jumpa dia..

masa dekat nak sampai dapat call dari my mak.. katanya terus pegi umah mak ndak aku.. katanya ada buat makan2 sket.. how i miss makan yang sedap2 yang asalnya dari penang..

sampai2 terus aku serbu mak abah aku.. salam derang n whole family yang ada.. pastu apa lagi sesi isi perot ler.. macam2 aku makan.. sumpah rindu gila ngan masakan mak n mak sedara aku.. derang masak sedap banget.. dok taip entri ni pon masih tertelan ailio dan terbayang2 makanan tu..

mak sedara aku masak nasi briyani.. fulamak.. sedap.. menitik ailio.. kena plak ngan lauk2 dia masak.. memang ngam ler.. sedap weh.. pas da setel makan.. solat maghrib dan meneruskan sesi berbual bersama sepupu sepapat.. riuh dan meriah.. rindu saat ni.. insyaAllah raya haji nanti ada rezeki lebih haruslah pulang ke penang..

anak aku pon da menunjukkan tanda2 nak tido.. jadi moh ler beransur pulang sebab esoknya ada perjalanan jaoh lagi.. nak ke Baling.. rumah kawan encik suami.. beskan raya ni.. sesi berjalan sakan..

so setakat ni je cerita raya part 2.. next kita sambung part 3 yer.. sila nantikan.. bajet ade plak orang nak baca blog aku.. hikhikhik

salam sayang selamanya
ibu rizqin ♥♥♥

Wednesday, August 21, 2013

cerita raya serba sikit part 1

salam kawan semua sekalian,,

aku masih lagi belom update tentang cerita raya keluarga kecil kami.. sebenarnya tahun ni tak brapa nk beraya sangat sebab beby rizqin betol2 tak sihat.. anak comel cenonet aku demam campak halus.. kesian dia.. suhu kemain melambung tinggi.. risau aku.. aku sentiasa demah kepala dia dengan air sejuk.. kata orang tua tu caranya nk cepat turunkan suhu panas badan bayi..

aku syak dia jadi demam sama sebab nak tumbuh gigi bahagian atas.. da ternampak bayang.. dan Alhamdulillah gigi tersebut da pon keluar.. hai la anak.. sabar yer sayang.. dalam proses membesar mcm2 yang akan kamu lalui.. ibu sentiasa ada disamping kamu yer kesayangan manja lentok ibu..

sebenarnya mood aku nak menaip panjang belom lagi datang.. dengan mengharapkan ianya datang sebab banyak benda nak citer.. tapi terus terang nak bagitahu tak banyak gambar yang daku amek.. sebabnya anak tak sihat pluss raya tahun ni kelam kabut sket.. iolls kan dah jadi ibu2 so banyak benda yang nak kena setel.. anak plak buat perangai lagi tambah la aku malas nak amek gambar...

setakat apa yang ada itu saja akan daku publish.. insyaAllah tahun depan aku akan lebih excited sb anak da besar sket.. senang sket nak handle my lil comel itu.. raya tahun ni sebenarnya banyak agenda taw.. tapi gambar tak de tu yang malas nak menaip panjang.. **huwaaaa nages weh.. anak tak sihat apa pon tak boleh buat** 

disebabkan tahun ni tak berapa nak banyak gambar so aku akan cerita je la apa yang berlaku pada Syawal2 indah yang lepas.. tahun ni decide ngan encik suami nak beraya kampun dia dulu.. dia oke je.. pas selesai sembahyang raya tu.. sesi syahdu suami isteri memohon kemaafan la.. aku part ni memang lemah.. mudah benar menitiskan air mata.. pikirkan dosa dan apa saja salah silap aku tak kira samada sedar atau tidak. 

sudah selesai semua ni kami ke rumah family encik suami.. sesi beraya bersama ipar duai.. memang bes sebab dengar riuh suara budak2 comel.. meriah umah mak mentua den.. abang ipar aku ada sekejap je ngan kiteorang sebab nak beraya sebelah umah isteri dia.. akak ipar aku awal2 lagi da balik kuala lipis.. umah sedara suaminya.. beraya sana katannya.. tinggal kami2 je la.. so planning ngan FIL n MIL.. derang ajak ke PD.. beraya sana. pheuwww.. bes weh.. puas gak la beraya sana.. debak debuk.. malam jugak la balik..

beby rizqin da menunjukkan rasa tak selesa.. aku plak da rimas tengok dia.. cian sangat.. agaknya dia da terasa tak sedap badan kot.. panjang plak aku menaip yer.. sila bertabah hati membaca entri ini yer..

last but not least.. meh tengok gambar raya keluarga kecil kami..

keluarga kecil dan dunia akhirat aku

 haruslah ade muka suami isteri walaupon si comel minta dilepaskan

muka beby rizqin pasrah melayan karenah ibu yang asek nak bergambar saje

last sekali mesti tampal muka budak comel selamanya.. kesayangan dan harta dunia akhirat

nota chomell: sila bersabar dengan hati yang tabah yer sebab pas ni ada part 2 dan selanjutnya.. tapi cerita sajok.. gambar ada la sket2 je.. 

salam sayang selamanya
ibu rizqin ♥♥♥

Tuesday, August 6, 2013

salam aidilfitri 1434h

salam semua

lagi sehari je kita semua akan menyambut hari lebaran.. sudah tentu ramai yang bersiap sedia ngan baju baru kan.. aku pon sama tak terlepas dengan semua ni.. aku dan encik suami tahun ala kadar sahaja.. anak diutamakan..yela budak baru pertama kali nak sambut raya.. tahun lepas beby rizqin raya dalam perut lagi.. tahun ni aku nak raya sakan. collect duit raya anak.. hikhikhik

sempena dengan hari lebaran yang akan tiba tak lama lagi aku ingin menyusun 10 jari memohon kemaafkan kepada rakan2 sekalian andainya ada :-

TERKASAR bahasa
TERSILAP bicara
TERMARAH yang tak kena
TERTANYA tak tentu hala
TERSASUL yang tak sengaja
TERPUKUL kat mana2
TERPEKIK  di telinga
TERHANTUK di kepala
TERPINJAM harta benda
TERMOODY tak semena-mena
TERUMPAT bila-bila
TERMACAM2 lagi yang kena-mengena

semoga kawan2 semua dapat memaafkan kesalahan aku samada secara nyata ataupon tidak.. tahun ni aku akan beraya di Selangor dulu pastu Penang akan menyusul plak.. tak sabar rasanya nak menyambut raya.. rindu kampung halaman, mak ayah, adik2 dan masakan mak..

aku akan mula bercuti raya pada 7 OGOS - 14 OGOS 2013.. raya sakan tak.? semoga kita semua menyambut lebaran dengan hati yang gembira dan tenang.. selamat tinggal RAMADHAN yang banyak memberi 1001 erti pada tahun ini.. insyaAllah tahun depan kita akan bertemu lagi andai diberi izin oleh Sang Pencipta.

dengan ingatan tulus ikhlas dari :-
ibu rizqin ♥♥
ayah rizqin
beby rizqin

berhati-hati memandu di jalan raya
ingat orang tersayang di kampung

sumber : encik google

Friday, August 2, 2013

santapan rohani #11

salam semua..

sumber: encik fb

salam sayang selamanya 
ibu rizqin ♥♥

Thursday, August 1, 2013

cerita menu : cheesecake biskut

salam

korang nak tahu tak makin dah nak abis puasa ni makin la aku malas nak masak.. kekadang sampai tahap aku da buntu apa benda la yang nak masak.. kalau tanya encik suami tak de makna dia nak bagi jawapan.. jawapan dia "masak la apapun ibu.. ayah makan je.. ayah tak memilih pon"... grrrr lagi la menambahkan kebuntuan aku apa nak buat..

entri ni aku nak cerita pasal cheesekut yang aku buat.. tengah famous amous di kalangan mommy gojes.. aku amek peluang membuat sama.. encik suami kemain puji lagi.. sedap katanya.. next time boleh buat lagi.. beby rizqin pon kemain suka.. siap meminta disuapkan..

resepi simple cam ni aku sure sume orang boleh buat.. rumah aku tak de mixer so alternatif lain ialah menggunakan blender yang banyak khidmat berjasa.. aku dah planning nak buat raya ni.. nak bagi mak, abah dan adek2 makan.. sure mereka pasti suka.. motif sangat kan ayat aku ni!!!

so jom cekidaut cara membuat cheesekut yang sedap lagi comel jelita (T_T)

cheesecake biskut a.k.a cheesekut


bahan-bahan :-
biskut butter crackers-- sepatutnya kena guna hwa tai deluxe crackers tapi merata aku cari tak jumpa
susu full cream-- bagi berlemak sket
tatura cream cheese-- jakun sket masa mula2 tengok.. tak taw rupa cream cheese ni.. 
susu pekat manis 1/2 cawan-- ikot pada rasa manis yg korang nak.. aku guna sket je..

caranya:-
masukkan cream cheese, susu pekat manis dan sikit susu full cream.. putar/blend hingga kembang..
amek biskut celup dalam susu.. susun dalam loyang comel2
bila da siap susun.. buat lapisan cream cheese tadi.. buat nipis2 sket..
ulangi step ni smpai habis cream cheese..

tambahan:-
boleh juga nak hias dengan buah2an, badam or apa2 yang dirasakan sesuai

hasilnya


aku buat yang simple mimple je sebab first try kan.. tak nak kecewa ler.. hasilnya sungguh memuaskan hati.. jadi beb.. aku buat dua bekas.. habis kami anak beranak makan.. encik suami yang paling suka.. dia makan senyap2 tanpa pengetahuan aku.. makan lepas balik terawih.. nikmat sangat katanya.. siap cakap.. " ibu t repeat lagi yer"

nota chomel: pasni nak share nasi goreng istimewa yang aku reka sendiri plak.. tak de la sedap mana.. tapi yang penting encik suami puas hati :-)

salam sayang selamanya
ibu rizqin ♥♥